Polikistik Over Sendromu’nda Kötü Kokulu ve Fazla Miktarda Terleme

Dr. Burak Hacıhanefioğlu

polycysticovary.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Hacıhanefioğlu tarafından hazırlanmış olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır. İzinsiz kaynak gösterilerek dahi başka bir yerde yayınlanamaz.

Erkeklik hormonlarının (testosteron, dihidrotestosteron) ve erkeklik hormonlarına dönüşen hammaddelerin (DHEAS, androstenedione) kan dolaşımında fazla miktarlarda (hiperandrogenemia) bulunduğu kadınlarda koltuk altı, genital bölge ve göğüs çevresinde terleme artışı (hyperhidrosis) görülebilmektedir(4). Polikistik over sendromu olan kadınların bir kısmında tüylenme artışı, sivilce ve saç dökülmesi belirtileri bazen birlikte bazen de tek başına görülmektedir(5,6,7). Terleme artışı (hyperhidrosis) da polikistik over sendromu olan kadınların bir kısmında tüylenme artışı, sivilce ve saç dökülmesi gibi tek başına görülebilmektedir. Bu nedenle bazen polikistik over sendromu’nun tek belirtisi terleme artışı olabilir(5).

Polikistik Over Sendromu Tedavisinde Doğum Kontrol Hapı Kullanılması Doğru Değildir..

Ter bezleri vücudumuzun her tarafına dağılmıştır. Fakat, özellikle koltuk altı, kasık, genital bölge ve göğüs çevresinde bulunan ter bezleri (apocrine) kadınlarda erkeklik hormonlarına (testosteron) duyarlıdır(1,2). Bu bölgelerde bulunan ter bezlerinde testosteron’un tutunduğu alıcılar (reseptör) vardır(1). Bu alıcıların üzerinde testosteron hormonunu  dihidrotestosteron hormonuna dönüştüren 5 – α redüktaz enzimi bulunmaktadır(2). Dihidrotestosteron hormonu terleme miktarını ve kokusunu belirlemektedir(2,4). Dihidrotestosteron hormonunun büyük çoğunluğu kan dolaşımına katılmadan önce deride 3 α- androstanediol glucuronide dönüşmektedir. Bu nedenle polikistik over sendromu olan kadınların bir kısmında terleme miktarı kan dolaşımında bulunan dihidrotestosteron hormonu ve onun yıkım ürünü (metabolit) olan 3 α- androstanediol glucuronide miktarlarındaki artışa paralel olarak artmaktadır.

Erkeklik hormonları (androgens) testosteron ve DHT (dihidrotestosteron) (dihydrotestosterone), erkeklik hormonlarının hammaddesi DHEA (dehidroepiandrosteron)(dehydrotestosterone) ve erkeklik hormonlarının yıkım ürünlerinin ADT-G (androsterone glucuronide) ve 3 α-diol-G ( 3 α-androstanediol glucuronide) kan dolaşımında ve hücre içinde (deri kıl kökleri ve yağ bezleri) bulunan miktarlarının dağılımı. Testosteron ve Dihidrotestosteron hormonlarını gösteren mavi ve sarı dikdörtgenlerin yükseklikleri bu maddelerin miktarları ile orantılıdır.

Polikistik over sendromu olan kadınlarda erkeklik hormonlarına bağlı iki mekanizma ile terleme artışı olmaktadır;

1-Dihidrotestosteron hormonunun hammaddesi testosteron, androstenedion ve DHEAS hormonlarının SHBG (Sex Hormon Binding Globulin) ye bağlanmayan serbest formlarıdır. Bu serbest formların kan dolaşımında bulunan miktarlarındaki artışa paralel olarak terleme miktarı artmaktadır(3,4).

2-5- α redüktaz enziminin aktivitesi yani fazla çalışması ya da az çalışması da terleme miktarını belirlemektedir. 5- α redüktaz enziminin aktivitesindeki artışa paralel olarak terleme miktarı artmaktadır. Bu gruba giren kadınlarda dihidrotestosteron hormonunun hammaddesi olan testosteron, androstenedion ve DHEAS hormonlarının SHBG ye bağlanmayan serbest formları kan dolaşımında fazla miktarlarda bulunmamaktadır(3,4). Buna karşılık 5- α redüktaz enziminin fazla çalışması nedeniyle dihidrotestosteron hormonu ve dihidrotestosteron hormonunun büyük çoğunluğunun kan dolaşımına katılmadan önce dönüştüğü 3 α- androstanediol glucuronide miktarı artmaktadır.

Kaynaklar

1-Localization of steroid hormone receptors in the apocrine sweat glands of the human axilla.Beier K, Ginez I, Schaller H.Histochem Cell Biol. 2005 Jan;123(1):61-5.

2-Characterization, expression, and immunohistochemical localization of 5 alpha-reductase in human skin. Luu-The V, Sugimoto Y, Puy L, Labrie Y, Lopez Solache I, Singh M, Labrie F. J Invest Dermatol. 1994 Feb;102(2):221-6.

3-Greater exercise sweating obese women with polycystic ovary syndrome compared with obese controls. Stachenfeld NS, Yeckel CW, Taylor HS. Med Sci Sports Exerc. 2010 Sep;42(9):1660-8.

4-Predominance of type I 5alpha-reductase in apocrine sweat glands of patients with excessive or abnormal odour derived from apocrine sweat (osmidrosis). Sato T, Sonoda T, Itami S, Takayasu S. Br J Dermatol. 1998 Nov;139(5):806-10.

5-Hyperhidrosis as the only manifestation of hyperandrogenism in an adolescent girl. Kim SS, Rosenfield RL. Arch Dermatol .2000 Mar;136(3):430-1.

6-The prevalence of hyperandrogenism in 109 consecutive female patients with diffuse alopecia. Futterweit W, Dunaif A, Yeh HC, Kingsley P. J Am Acad Dermatol. 1988 Nov;19(5 Pt 1):831-6.

7-The relationship of mild hirsutism or acne in women to androgens. Reingold SB, Rosenfield RL. Arch Dermatol. 1987 Feb;123(2):209-12.

Bunlarıda İnceleyin;

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı ve Polikistik Over Sendromu

 

Polikistik Over Sendromu’nda Tüylenme Artışı ve Tedavisi

 

Polikistik Over Sendromu’nda Meme Gelişimi

 

Polikistik Over Sendromu’nda Adet Düzensizliği ve Tedavisi

 

Polikistik Over Sendromu’nda Cinsellik ve Libido

 

Polikistik Over Sendromu’nda Sivilce ve Tedavisi

 

Polikistik Over Sendromu’nda Saç Dökülmesi ve Tedavisi